Jag är precis hemkommen från kvällens yogaklass. Den var lika underbara som alla andra gånger. När jag, hösten 2013, började utöva yoga, så visste jag inte vad jag gav mig in på, utan följde bara min känsla om att detta var något som skulle vara bra för mig. Jag hade många olika fysiska problem, såsom begynnande artros, trasslig nacka, svag i de flesta muskler, en inflammation i höger överarm/axel, ont i höfterna och säkert fler saker som jag har glömt. I början var jag fumlig och okoordinerad i mina rörelser och hade en mycket dålig balans. I dag så är jag mycket bättre när det gäller alla fysiska problem, koordinationen är bättre och lika så min balans. Bara vinster!

Jag har även lärt mig styra och kontrollera min andning på ett mycket mer hälsosamt vis. Jag kan med lätta andningsövningar sänka min stressnivå, och till och med se till att jag inte kommer in i stress lika mycket genom att andas mer med magen, istället för med ”axlarna”. En lätt övning för att få koll på din egna andning är att du lägger dig på rygg, med fötterna ett par decimeter ifrån varandra, lägg en hand på magen och den andra på bröstet. När du andas in så ska magen höja sig, och när du andas ut, ska magen sjunka in. Bröstet ska vara stilla! När du ligger där och känner din andning i magen, så tänk endast på andningen. Tänk – andas in, magen stiger, andas ut, magen sjunker! Gör detta om och om igen och låt andningen komma spontant! Stressa inte din andning. In, magen stiger, ut, magen sjunker! Detta ger dig även en form av meditation då du inte tänker på annat än just andningen. En lätt övning att snabbt komma ner i varv! Prova!

Jag har även lärt mig meditera! Jag har gått många olika kurser i ämnet, lyssnat på meditationsskivor (de första var faktiskt på kassettband) Men inte riktigt fått koll på hur man gör. Men nu sitter det som en smäck! Att meditera är även det mycket avstressande! 10-15 minuters meditation om dagen gör underverk för en stressad själ! Ju mindre tid du tycker att du har för meditation, ju oftare och längre behöver du meditera! Att meditera tar inte tid, det ger tid! Jag kan återkomma med andra meditationsövningar längre fram. Men är du nybörjare, så prova att ligg på rygg och gör andningsövningen som jag skrivit beskrivit ovan, så har du kommit en liten bit på vägen!

Många, även jag, trodde att man måste vara smidig och ”lätt i kroppen” för att börja yoga! Men det är ju lika tokigt att tänka så, som att säga att man måste kunna springa en mara innan du börjar jogga!

Yogan har även hjälpt mig i min mediala utveckling på det viset att jag nu har mer koll på min kropp, mitt sinne och min avslappning! Om jag inte har koll på min egen kropp och kan slappna av, så kan jag inte heller göra ett bra medialt arbete. För jag måste kunna koppla bort mina egna tankar för att kunna få in budskap från andra. Jag måste även veta vad som händer i min egna kropp, för att kunna förstå när jag får fysiska känningar från någon annan i ett led i budskapet jag ska lämna. Med detta menar jag att det händer ofta att jag får in min klients eventuella fysiska besvär, för att kunna ta emot tips om hur denne ska kunna göra för att må bättre. Eller så är det den från andra sidan som haft ett känt fysiskt problem och kan bli igenkänd via detta. Nu när jag börjar få koll på mig själv, kan jag lättare förstå när det är mitt onda, eller någon annans!

Yogan ger mig även ett allmänt välbefinnande, det har på många vis ändrat mitt sätt att tänka. På många plan så tänker jag mer sunda tankar! Men detta kan jag gå in på en annan gång.

Så, vad vill jag nu ha sagt med detta inlägg? Jo, om du inte har hittat din träningsform och känner att du skulle må bra av att göra ”något” men vet inte vad, prova yoga! Kanske blir du lika frälst i det som jag har blivit!

Jag har mycket kvar att lära gällande yoga, och jag behöver bli mer disciplinerad att utöva mer yoga hemma. Det går i perioder. I bland är jag ”duktig” och rullar ut min matta och tar mig ett pass. I bland sitter jag i vardagsrummet och gör ”enklare” övningar i soffan. I bland blir det inget alls mellan klasserna. Men jag klandrar inte mig själv när jag inget gör, utan lyfter mig själv i stället när jag gjort något!

Så, idag är jag mycket nöjd över att jag var på min yogaklass, och jag hoppas att lusten infinner sig att göra även någon eller kanske flera övningar i morgon!

Hari om tat sat!

Kärlek!
V.

Kommentarer

comments