I dag har jag funderat lite på uttryck vi använder oss av och hur svårt det måste vara för nysvenskar att förstå oss ibland, inte konstigt att det blir missförstånd emellanåt.

Tex uttrycket är du bakom flötet? Vart är man då kan jag tänka? och från vilket håll betraktas jag i sådana fall när frågan uppkommer? Vanligen så har man ett fiskespö framför sig och i änden på det ett flöte. Om jag då är bakom flötet så bör du som frågar vara på sjön och dessutom ha dålig syn.. och vem är då ”knäpp”? Den som sitter i båten och inte ser mig bakom flötet eller jag som bara fiskar?

Man ska inte kasta sten i glashus! Nä de ska man inte, men jag tycker inte man ska kasta sten alls faktiskt. Och vem har glashus, och heter de inte växthus då?

Man ska inte bränna sitt ljus i båda ändar! Hur skulle de gå till? Vilken ljusstake eller ljuslykta använder man då, och varför lämnade den som stöpte ljuset från början, veke kvar även i botten? Så dumt liksom!

Man ska börja gräva där man står! Men det är väl själklart! Har du försökt gräva där du INTE står? Helt hopplöst jobbigt, måste ha sådan lång spade också då!

Peppar peppar ta i trä! Varför valdes just den kryddan och de materialet? Om jag börjar säga salt salt ta i plast, kommer någon då förstå mig?

Nu är du väl ute och cyklar? Ja, vill du att jag ska cykla inomhus? Borde inte uttrycket vara Nu är du inne och kör bil? i syfte på att man gör något felaktigt?

Sedan snuddade jag vid tanken på att om man talar om att någon gått upp i vikt, så kan det hända att personen svarar; Ja, men jag ha tuggat till det själv! Det hoppas jag verkligen, för de skulle va så äckligt om någon tuggat din mat åt dig innan du svalde! Bläää!

Avslutningsvis tar jag upp lite slanguttryck, såsom Jag hajjar! Översatt till engelska, för att lättare förklara hur jag tänker, I sharks! Om då en nysvensk hör detta, efter någon kurs på SFI, så tänker dom troligen ”Jag = Hon, hajjar = många stora otäcka däggdjur i havet som biter ihjäl folk!

Med detta avslutar jag mina funderingar för kvällen och hoppas på ”återläsande”

Kram V.

Psst.. ni kan nu kommentera  utan att ”logga in” men din kommentar kommer inte publiceras innan jag godkänt den. Ett avsändarnamn är trevligt och ökar din chans att få in din kommentar

Kl är nu många timmar efter jag postade detta inlägg och jag måste revidera viss information rörande era möjligheter att kommentera. Jag har tagit bort att jag måste godkänna, då detta inte verkade funka så förträffligt.. så du får ditt inlägg inlagt direkt. Men jag uppskattar en avsändare i alla fall då jag tycker det är trevligt, och jag har också tagit bort ordverifieringen, då den tydligen var irriterande i massor! Hoppas ni har överseende med mig och  mina inställningar, men det är faktiskt inte helt enkelt när jag aldrig har gjort det förr.. Men jag lär mig nya grejjer varje dag

Kram V.

Kommentarer

comments