Nyligen när Olivia, mitt barnbarn, var hemma hos mig så frågade hon mig varför jag hade 2 stycken telefoner? Jag förstod inte vad hon menade tills hon pekade på mina två mobiltelefonfodral. Ett svart och ett brunt. Jaha, nä, farmor har bara en telefon, men jag byter skal utifrån vad jag har för kläder på mig sa jag som om det var det mest logiska någon kan säga till en 3-åring. Jaha.. sa hon lite undrande men släppt det och gick vidare.

Det gjorde inte jag kan jag säga.. jag började fundera lite på det där med att matcha. Det kan hända att jag har tagit det ett steg för långt om jag skulle fråga andra. Men för mig har det blivit en självklarhet.

Om jag sätter på mig kläder där jag t.ex. bestämmer mig för att ha ett svart skärp, så bör jag ha svarta skor och en svart väska. Men nu har detta ökats ut till svart mobilskal och svart armband till klockan. Givetvis så gäller detta även brunt skärp med tillhörande bruna skor, väska, mobilskal och klockarmband

 

Nu finns det ju olika nyanser av brunt också, så jag har faktiskt två olika färger på klockarmband, då jag har flera olika nyanser på skärp. Men jag saknar ljusbrunt mobilskal, och jag önskar att jag kommer att hitta en mörkbrun väska. För skor har jag ju i olika nyanser. Men för nu får ton i ton fungera.

Detta har nästan blivit en besatthet hos mig. Tror faktiskt att jag skulle må mentalt dåligt om jag hade svarta skor, vitt skärp, brun väska och rosa armband till klockan (har faktiskt det också) och telefonen utan skal! Obehaglig tanke! Men så har jag nog lite OCD-light också.

En låda eller skåplucka som inte är stängd finns inte när jag är i närheten. Helt otänkbart. Jag blir liksom stressad inombords av det! Den enda gången detta händer är när jag exempelvis tömmer diskmaskinen eller plockar in kläder. Men när det är gjort, är allt stängt!

Gissa hur jag kan må i gymmets omklädningsrum.. just saying?! Jag kan berätta en hemlis, om ni inte sprider det vidare… Det har hänt att jag, om jag är själv i omklädningsrummet, gått och stängt alla skåpen, i alla fall där jag är. Jag vet! Det är stört att dom inte stänger dörren efter sig! 😉 För det jag gör är ju helt normalt! (hög ironi-nivå här)

Detta med ordning och reda blev inte bättre när jag snubblade över en metod som heter Kon Mari. Googla så slipper jag berätta om detta här, finns även ett gäng avsnitt om detta på Netflix som ni kan kolla på om intresse finns. Hur som helst så går detta ut på att rensa bort de jag inte behöver och att ha ordning bland sina grejer så man lätt ser vad man har, och var sak får sin plats!

Nu är detta Kon Mari-metoden applicerat i mina skåp och lådor, men makens grejer får han ansvara för själv. Det jobbiga är att han säger att detta är min störning så det får jag ansvara för själv. Med det sagt lägger han ner gafflar och skedar i ett huller om buller som jag sedan ställer mig och lägger fint igen!

 

           

Uttrycket, ”- Lite snett är också rakt” funkar definitivt inte hos mig!

Ja, jag vet, jag borde söka hjälp! Men, jag har gjort en hobbyanalys på mitt eget beteende och ser en ljusnande framtid i alla fall. Detta beteende började spåra ur förra året, i samma veva som det blev stora omorganisationer på jobbet. Jag blev erbjuden en ny tjänst med mer ansvar och många nya arbetsuppgifter. Vilket gjorde att jag, nu under en lång tid,  har varit ganska osäker på nya systemen och arbetsuppgifter och inte känt att jag har haft kontroll till 100% på mitt arbete. Detta är inte så bra om man jobbar med ekonomi och administration, för där krävs 100 % kontroll om du ska göra ett bra jobb anser jag.

Lagom till jag började återfå en kontroll på jobbet och skulle kunnat luta mig tillbaka och slappna av lite, då kastas det in lite Covid-19 som ställer allt på sin spets igen! Nya rutiner, nya löne-arter, nya scheman, nya förordningar! Åter in i jobbkaoset!

Så, min besatthet att matcha allt och ha ordning på mina grejer hemma, kommer troligen följa med mig ett tag till. För jag tror att det är de som ger balans för det kaos som jobbtimmarna erbjuder. Likt hur Yin behöver Yang, ljusets förhållande till mörker, som jag behöver ordning i kontrast till oredan.

Inget konstigt alls om ni frågar mig. 🙂

 

Kärlek!

V.

Ps. mina kryddburkar är i bokstavsordning! Ds.

 

Kommentarer

comments